Marie Claeson

Jag ska våga vara mig själv – här – tillsammans med er – välkommen!

Vem vill jag skriva för?

Vi sitter på varsin sida av bordet. Min dotter och jag. Skrivtid i kyrkstugan. Det känns häftigt att göra detta tillsammans fast på egen hand. Jag skriver mitt och hon skriver sitt.

Som vanligt är jag på väg att göra en nystart. Skrivandet skall upp på bordet igen efter en tid i dvala. Jag har tillbringat någon timme hemma på altanen idag med att titta igenom gamla texter. Märker att jag har en hel del. Jag klurar om jag kan göra något av det jag redan har eller om jag ska börja om från noll igen. Eftersom jag verkar ha så svårt att hålla i ett längre projekt så kanske det är klokt att försöka sammanfoga en uppsjö av kortare texter till någon enhet. Men hur ska jag få ihop det och vilken sammanhängande tråd skall jag ha? Om jag alls ska ha någon tråd. Kanske ska jag bara slänga ut alltihop i en enda röra, bara för att bevisa för mig själv att jag kan nå i hamn med något.

Det kanske är en bra början, en spark i baken.

Det som skrämmer mig med ett längre romanprojekt är att jag kanske ledsnar på min berättelse. Att jag inte orkar med den utan vill vidare. Jag har ju liksom rätt risigt tålamod. Därför tänker jag ibland att jag bara ska börja skriva utan plan, på så sätt kommer jag hela tiden att överraska mig själv med det jag skriver. Då är texten och tanken bakom hela tiden ny för mig och det borde jag inte ledsna på. Det som talar emot det är såklart att den texten riskerar att bli helt förvirrande för den utomstående läsaren för jag vet vilka infall jag kan få. Ena sidan kanske jag är inne på min entusiasm inför innebandy och nästa sida handlar om otillräckligheten i den svenska vården. Det kan bli en aning osammanhängande för min stackars utomstående läsare.

En blixt från himlen slår mig – Jag måste definiera vem jag skriver för. Är det för mig själv eller för en läspublik?

Hmmm, jag har faktiskt inget svar på det än. Jag skall sova på saken.

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: